Kontakt
Vill du beställa, gör det gärna via vår webbshop eller kontakta det konditori du vill hämta i för personlig service.
Egentligen kan det kanske kännas lite märkligt att vi ”firar” minnet av Kung Gustav II Adolfs dödsdag 6 november 1632 då han stupade vid slaget i Lützen, genom att äta Gustav Adolfsbakelser.
Men det är snarare en hyllning till den konung som sägs ha grundat Göteborg genom att peka ut och med myndig stämma förkunna ”Här ska staden ligga” 1621. Firandet av Gustav Adolfsdagen sträcker sig tillbaka till 1800-talet, men varför man började fira dagen just då är lite oklart, vissa tror att det var i samband med 200-års dagen av hans dödsdag, medan vissa tror att vi började fira dagen i samband med att den stora bronsstatyn invigdes 1854 på Stortorget i Göteborg, det torg som vi nuförtiden känner igen som Gustav Adolfs torg , ja historierna om varför är många, och likaså gestaltningen utav Gustav Adolfsbakelser, där varje konditori nog har sin egen bakelse.
Men gemensamt är att bakelserna har ett choklad emblem på toppen som föreställer kungen. Hos oss brukar Napoleonbakelsen vara den som är mest populär, men vänta lite kanske ni tänker, Napoleon, var det inte en annan snubbe? Jo, det stämmer, men napoleonbakelsen är högst troligt inte uppkallad efter honom, utan namnet kommer snarare från det franska ordet napolitain, men det är en annan historia.
Förutom napoleonbakelsen, bakas det även moccabakelse och en himmelsk god moussebakelse med svartvinbär & vitchokladmousse på en browniebotten, och vill ni vara riktigt säkra på att fira dagen med bakelser från oss, då är det aldrig fel att förbeställa bakelser i vår webshop. då vi bakar i begränsat antal.