Om oss

Familjebageri i tredje generationen

Sedan 1962 har det genom generationer bedrivits bageriverksamhet vid Säveån i Göteborg, om än på olika adresser. Idag är bageriet modernt och det finns gott om plats för alla duktiga bagare, konditorer och kallskänkor som utövar sitt drömyrke som skickliga hantverksmän och kvinnor inom bageri och konditori i Göteborg. 

Bröd, bullar och frallor

Idag drivs bageriet av tredje generationens bagare, de tre bröderna Svenheimer med familjer och deras många anställda. Här bakas det bröd, bullar, kaffebröd och frallor, sju tidiga morgnar i veckan hela året om och allt är hantverksmässigt utformade bagerivaror bakade på närodlat mjöl, inte långt från Göteborg och egen surdeg. Vackra fyrflätor, knutna kanelbullar och trekantiga semlelock, kan endast tillverkas av erfarna bagare med hantverket i blodet. 

Tårtor, bakelser och konditoribitar

De biogasdrivna ugnarna och stenugnen tronar mitt i lokalen och på andra sidan tar tårtor, bakelser, konditoribitar och bildtårtor form av otroligt skickliga konditorer, där flera tagit gesällbrev och tävlat inom konditori. Många års samlad erfarenhet och kunskaper har adderats som lager på lager likt en tårta som noggrant byggs upp.

De vackraste tårtorna, tillverkade för hand med en enorm dos fantasi och skaparglädje, äkta grädde, och hemkokt hallonkompott växer fram varje tidig morgon på de glänsande konditoribänkarna och levereras till hela Göteborg. Endast en välutbildad konditor utför uppgiften med samma omtänksamhet om råvaran som vi tycker göteborgarna förtjänar.

Smörgåsar, smörgåstårtor och sallader

En mängd smörgåsar, smörgåstårtor och sallader trängs på de välputsade kallskänksbänkarna. Våra kallskänkor har många års erfarenhet och lägger stor vikt vid att grönsakerna är fräscha, närodlade så långt det är möjligt, brödet nybakat och alla röror hemgjorda. Smak, utseende och form är viktiga kvalitetsaspekter för att det lite matigare sortimentet ska tilltala även våra mest finsmakade och kräsna kunder i Göteborgsområdet.

Lennart, andra generationens bagare.

Vår historia

Familjebageriet startade när Stig Svensson började baka bröd och bullar i sina bagerilokaler för att förse de boende med nybakat bröd och andra bageriprodukter varje morgon. Stig älskade hantverket och lade ner hela sin själ i att baka med riktiga råvaror av bra kvalitet. 1962 var det givetvis närodlade och närproducerade råvaror som gällde och det tillsammans med Stigs passion gav också de allra godaste bullarna där det inte snålades varken på kanelfyllning eller pärlsocker.

Bageri och konditori

Bageriet i Göteborg, närmare bestämt i Gamlestaden, blev snart en central punkt dit de närboende gick man ur huse för att få tag i de eftertraktade nybakade hantverkstillverkade bullarna, bakade i ett riktigt bageri av skickliga bagarhänder. Precis så som man tänker sig att ett hantverksyrke ska utföras. 

Kunderna till Stig, den första generationen av bagare, började också efterfråga tårtor och konditoribitar, vilket Stig och hans fru såg en spännande utmaning i och satte i gång att skapa konditoriprodukter. Även här fick kvalitetsråvarorna som självklart var närproducerade, stort utrymme i recepten. Det snålades inte varken med riktig grädde, smör eller andra närodlade, svenska råvaror och i takt med att kunskapen kring att baka tårtor och att även vara ett konditori ökade, fick Stig och hans bagarhustru än fler nöjda kunder. Ryktet spred sig snabbt att det centrala bageriet också nu var ett konditori. Det lilla bageriet fick därför snart namnet Konditori Center.

Caféverksamhet

Lennart, andra generationens bagare och son till Stig, tog tillsammans med fru Mia över verksamheten i mitten på 1980-talet. De fortsatte att värna om kvalitetsvaror som var närproducerade men adderade även smörgåsar och smörgåstårtor till sortimentet och började brygga kaffe.

Snart hade de startat sitt första café som inbjöd till en stunds avkoppling med en kopp nybryggt kaffe och en nybakt bulle. Möjligheten till avkoppling kändes fulländad tack vare parets förmåga att visa omtanke om varje kund, gäst och medarbetare.

Kombinationen försäljning av bröd, bullar, tårtor och kakor, samt caféverksamhet blev snart succé i det numera välkända bageriet och konditoriet i Göteborg och tog namnet Svenheimers konditori.

Det moderna bageriet

På det nya 2000 talet, närmare bestämt 2011 skedde en hopslagning med Cederleüfs konditori, som även det startades 1962, på Oluff Nilssons väg i Partille, men sedermera huserade vid Vallhamra Torg, och succén blev än större.

Namnet Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori antogs och andan med att ta hand om det som finns i närområdet, vad gäller både råvaror och kunskap har blivit än starkare och genomsyrar allt som bakas och skapas.

Fler caféer i Göteborg

Kundkretsen växte, bageri och konditoriverksamheten kunde utvecklas och fler caféer där samma känsla för värme och omtänksamhet för både produkt, människa och miljö växte fram.

Februari 2024 fick vi chansen att förvärva Lasse Maja Bageri i Långedrag och Nya Hovås och därmed har vi nu elva konditorier/caféer där omtänksamheten och hantverket känns redan innan du kliver över tröskeln.

Många är de ungdomar som gjort sitt livs första arbetspass på något av caféerna eller praktiserat under sin utbildning till bagare eller konditor, där vi lagt grunden för att ännu en skicklig yrkesbagare, konditor eller cafémedarbetare ska få ett långt och härligt arbetsliv inom världens roligaste bransch.

Varmt välkommen till oss på Cederleüfs och Svenheimers bageri och konditori.

-Vi bakar för dig!